Kaarten zijn beschikbaar!!

OLDEBROEK – Boerenrockavond vrijdag 26 april tijdens Koningsnacht in Oldebroek. Deze avond zal gevierd worden met Boerenrock, optredens van Mooi Wark, Høken met de Heinoos en DJ Martijn Westerink. Mooi Wark bestaat uit Bert Koops (leadzang en gitaar), William Bossong (basgitaar), Arnold Kuik (gitaar) en Dennis Hendriks (drum). De Heinoos bestaat uit Remko Keizer (frontman, zanger en gitaar), Marco Mepschen (drum), Erik van ’t Holt (gitaar en zanger) en Daniël Altena (gitaar). Mooi Wark zal 75 minuten optreden, de band is bekend om hun improvisaties en interactie met het publiek, en uiteraard rock ‘n roll. De Heinoos zullen 90 minuten Høken, en staan garant voor een flinke portie rock ‘n roll. Samen met DJ Martijn Westerink gaan Mooi Wark en de Heinoos er een geweldig feest van maken. De tent is open vanaf 20.00. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor € 25,= (aan de kassa € 30,=). Kaarten te koop bij verkoopadres Plus Vlaar Oldebroek en online

Het Kulturhusplein is aan de Stouwdamsweg 4 in Oldebroek. Deze avond wordt georganiseerd door de Chr. Oranjevereniging Oldebroek en de Stichting MTB Streetrace

Toneelavond 6 april 2024

Op zaterdagavond 6 april vanaf 20.00 uur organiseert de Chr. Oranjevereniging Oldebroek een toneelavond voor de leden. Toneelgroep Elspeet zal evenals vorig jaar een klucht voorstellen in het Kulturhus in Oldebroek.

Het is een Klucht in 3 bedrijven door Henk Roede en heet een DOLLE BEESTENBOEL

In de dierentuin wordt er door onderhoudsman Gerrit, hard gewerkt aan het nieuwe onderkomen voor de apen. De opening van dit verblijf moet natuurlijk een waar feest worden, daarom heeft directrice van Doorn de Koning uitgenodigd om de openingsonderhandeling te verrichten. Secretaresse Linda vindt het geweldig dat de Koning nu eens bij haar op het werk op bezoek komt, in plaats van dat ze altijd achter de Koning aan moet rennen, iets wat ze normaal gesproken met veel overgave doet. Maar voordat de Koning werkelijk komt, zal een inspectie door de heer Meerkens van de Rijksvoorlichtingsdienst moeten worden gedaan. En helaas mankeert er nogal wat aan het reilen en zeilen in de dierentuin. Komt het wel goed met de schietgrage dierenarts Heutma en zijn alle dieren wel in goede handen bij verzorgster Carin? En of elke bezoeker nu wel zo blij is met de behandeling van kassière Rudy is ook maar de vraag. Iedereen hoopt natuurlijk op goedkeuring van de Rijksvoorlichtingsdienst, maar zijn Meerkens zijn bedoelingen wel allemaal goed? Weer een hilarisch klucht van Henk Roede met absurde situaties, veel grappen en dit keer veel loslopende dieren…

Voor leden is de entree gratis en voor een introducee is een kaartje € 5,- (zolang de voorraad strekt en bij voorkeur pinnen aub)

Kaartjes zijn af te halen op zaterdagochtend 23 maart tussen 9 – 12 uur in de kantine bij het Kulturhus in Oldebroek.

Zin in een lekker muziekfeestje?

Kom dan op vrijdag 5 april a.s. naar het Kulturhus Oldebroek en geniet onder het genot van een drankje van optredens van Brooks en Different Socks, 2 Oldebroeker bands die deze avond heerlijke nummers spelen uit de 70’s, 80’s en 90’s. De entree is 12,50 euro en is volledig voor KWF/Alpe D’Huzes/Team Diederik. Kaarten zijn o.a. verkrijgbaar bij mij, bel of app me op 06-36549674 om te reserveren. Kom samen met je sportteam, collega’s, vriendengroep en familie en steun ons in de strijd tegen kanker.

12 Locaties WO2 crashes Gemeente Oldebroek

Door Jan van ’t Hof – werkgroep vliegtuigwrakken WOII (edit F. Scherjon)

In de Gemeente Oldebroek zijn op ten minste 12 locaties vliegtuigen gecrasht in de Tweede Wereldoorlog. Op vier locaties staat een informatiebord, één aan het Lancasterpad in Oosterwolde en drie in Wezep.

Al geruime tijd is een werkgroep bezig om ook de overige plekken waar in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn neergestort te duiden door middel van een informatiebord. Het is de bedoeling om die op of nabij de crashplaats te plaatsen, met gegevens over het vliegtuig, de bemanning en de locatie van het gecrashte toestel. Naast tekst en foto’s zal er op de informatieborden ook een QR-code geplaatst worden met een link naar een website waarop men meer gegevens kan inzien.

De informatieborden komen op een prachtige voet van Cortenstaal (lijkend op roestig staal). De negen nieuwe informatieborden zullen geplaatst worden door de gehele gemeente Oldebroek. Voor twee crash locaties op het Artillerie Schietkamp komen borden in ’t Loo.

Het informatiebord aan het Lancasterpad wordt niet vervangen. De informatiebordjes op de twee huidige locaties op de “Wezeperberg” zullen worden aangepast, terwijl de houten palen zullen worden gehandhaafd. Het derde informatiebordje zal worden aangepast aan het ontwerp van de nieuw te plaatsen informatieborden.

De werkgroep bestaande uit Jan van ’t Hof, Andries Heshusius, Dick Breedijk, Beerd Bovendorp, Henk Puttenstein, Klaas Bouwman en Jan Bredewout is druk bezig met de realisatie van de informatieborden. Het project kan mede worden gerealiseerd door financiële steun van de Gemeente Oldebroek.

Veel zal in eigen beheer worden gemonteerd en geplaatst. Wij hopen de officiële oplevering te doen op 18 april 2024. Op deze datum is het 79 jaar geleden dat Oldebroek is bevrijd van de Duitse bezetters.

Het eerste monument wordt onthuld op de hoek Duinkerkerweg/ Heymansweg te Oosterwolde. Bij deze crash gaat het om een wellington Ic.

Gegevens van “The Loss chart”: nummer T0876.

Dit is de file nummer zoals ze zijn weergegeven door SGLO.

Gegevens:

File nummer: T0876.

Crash datum: 16 oktober 1940

Tijd van de crash: 21.30 uur.

Toestel: Wellington Ic. L7844

Code: KX-T (Tamara)

Squadron: 311 Czechoslovak Bomber Squadron RAF (Royal air Force)

Basis: East Wretham (GB)

Vertrektijd: 18.50 uur

Doel: Marine scheepswerf Kiel (DL)

Crash locatie: Bij Oosterwolde ( Gld, NL )

Het toestel met zes bemanningsleden uit Tsjechië is op 16 oktober 1940 neergeschoten door een Duitse vlieger, naam bekend (dit is het eerste toestel neergeschoten waarbij een Duits experimenteel grond-lucht radar systeem gebruikt is). Er waren bij de crash vier slachtoffers, deze zijn begraven op de begraafplaats van Oosterwolde (zie bv https://www.zzairwar.nl/dossiers/963.html). Verder zijn er twee vliegeniers krijgsgevangen genomen, en overgebracht naar gevangenkampen in Duitsland. Zij hebben gelukkig de oorlog overleefd.

Bingo avond 19 januari 2024

Het bestuur van de Chr. Oranjevereniging Oldebroek nodigt u uit voor de bingo avond.

Op vrijdagavond 19 januari bent u vanaf 19.00 uur van harte welkom in de kantine van voetbalvereniging OWIOS aan de Bovenheigraaf in Oldebroek.

Vanaf 20.00 uur worden er 11 ronden gespeeld en elke ronde heeft 3 prijzen. Evenals vorig jaar hebben we prachtige prijzen van de plaatselijke ondernemers zoals boodschappentassen, vleespakketten, drankpakketten, taarten, cakes, vispakketten etc. De laatste ronde betreft de hoofdronde met leuke geldprijzen.

Deelname is voor slechts € 7,50, – voor leden van de Chr. Oranjevereniging en voor niet leden slechts € 12,50, – per persoon. 

Bent u nog geen lid, dan kunt u zich meteen in laten schrijven als lid en profiteert u meteen van de korting. Kom op tijd want dit wilt u niet missen!!

Overigens hebben we een mooi programma voor 2024 met verschillende – en leuke evenementen. Volg ons op Facebook en op de link  www.oranjeverenigingoldebroek.nl

Met vriendelijke groet, het bestuur van de Chr. Oranjevereniging Oldebroek

Nieuws van het bestuur

Het bestuur van de Chr. Oranjevereniging Oldebroek heeft in aanloop naar het nieuwe seizoen weer bij elkaar gezeten. Ten eerste wil ik de Rabobank leden die gestemd hebben in het kader van clubsupport en Rabobank bedanken voor de donatie. Het bedrag van € 221,47 is zeer welkom en zal goed besteed worden in 2024.

We kunnen u verder op de hoogte brengen dat we op vrijdagavond 19 januari 2024 opnieuw een Bingo-avond hebben in de kantine van voetbalvereniging Owios in Oldebroek. Gezien de reacties van vorig jaar, hebben we besloten om het in 2024 opnieuw te organiseren. Noteer deze datum alvast in uw agenda. Aanvang is 19.00 uur.

Dan de ledenvergadering. Deze staat gepland op woensdagavond 6 maart 2024 bij Kokki’s Zuiderzee café te Oldebroek. Vanaf 20.00 uur bent u van harte welkom en zal de voorzitter en secretaris de leden op de hoogte brengen inzake het financieel overzicht en de activiteiten voor 2024.

We zijn met toneelgroep Elspeet in contact voor een toneelavond op zaterdagavond 6 april. Gezien het succes van vorig jaar hebben we de mensen uit Elspeet opnieuw gevraagd of ze weer naar Oldebroek komen volgend jaar. Het zal wederom plaatsvinden in het Kulturhus in Oldebroek.

Voor wat betreft Koningsnacht en Koningsdag 2024 zijn we met het bestuur van St. MTB Streetrace volop in beweging om er weer een mooi evenement van te maken. Uiteraard houden we u op de hoogte de komende maanden.

We kunnen het nog steeds bolwerken maar we zijn op zoek naar uitbreiding van het bestuur. We zoeken met name versterking van mensen die affiniteit hebben met financiële administratie, secretariële administratie en het beheer van social media. Vind je het leuk en heb je tijd, laat het ons weten. Graag reageren naar email adres info@oranjeverenigingoldebroek.nl

Alle hulp is zeer welkom!!

We blikken terug en kijken vooruit

Beste leden van de Chr. Oranjevereniging Oldebroek, belanghebbenden en inwoners van de gemeente Oldebroek,

Als voorzitter van de Chr. Oranjevereniging Oldebroek wil ik u namens het bestuur van de Chr. Oranjevereniging Oldebroek graag even bijpraten. We blikken terug en kijken vooruit.

Van de afgelopen maanden kunnen we terugkijken naar een fantastische muzikale koningsnacht en gezellige koningsdag. Ik hoop dat u allen er ook van genoten hebt. Wij als bestuur hebben er zeker van genoten en kijken er met een zeer tevreden gevoel op terug. Daarbij wil ik het bestuur van de St. MTB Streetrace en met name alle vrijwilligers hartelijk voor bedanken. Zonder de medewerking van vele vrijwilligers maar ook sponsoren was het allemaal niet mogelijk geweest. Nogmaals onze dank daarvoor!

Het begon dit jaar op 13 januari met een gezellige bingo avond in de kantine van voetbalvereniging Owios met prachtige prijzen. Op 1 april heeft toneelgroep Elspeet ons verdienstelijk vermaakt in het Kulturhus met een humoristische toneelavond. Afsluitend waren er mooie prijzen te verdelen met het gebruikelijke lootjes trekken.

Van koningsnacht en koningsdag 2023 kijken we met een zeer tevreden gevoel op terug. Een combinatie van muziek, sfeer, gezelligheid en versnaperingen maakte het plaatje helemaal compleet. Het Kulturhusplein stond in het teken van veel vertier voor jong en oud. De Drentse band Mooi Wark en meerdere artiesten hebben er zeker aan bijgedragen.

De dodenherdenking op 4 mei blijft elk jaar indrukwekkend op begraafplaats “De Eekelenburg.” Een moment om bij stil te staan en de oorlogsslachtoffers te herdenken die voor onze vrijheid hebben gevochten. Opdat wij niet vergeten…

Bestuurslid Jan van ‘t Hof mocht in juni de erepenning van de burgemeester in ontvangst nemen. Een erepenning die geheel tot z’n recht komt voor Jan gezien zijn inzet van de afgelopen jaren. Een mooi moment op een zonnige zaterdagmiddag waarbij meer vrijwilligers van de gemeente Oldebroek de erepenning in ontvangst mochten nemen.

We kunnen terugkijken naar een mooie periode en we kijken dan ook alvast weer vooruit naar volgend jaar. In oktober gaan we als bestuur van de Chr. Oranjevereniging bij elkaar zitten en de eerste plannen voor 2024 zijn alweer besproken. Binnenkort zal ik u verder daarvan op de hoogte brengen. Ik kan u alvast verklappen dat het in 2024 ook een mooi programma gaat worden.

We kunnen het nog steeds bolwerken maar we zijn op zoek naar uitbreiding van het bestuur. We zoeken met name versterking van mensen die affiniteit hebben met financiële administratie, secretariële administratie en het beheer van social media. Vind je het leuk en heb je tijd, laat het ons weten. Graag reageren naar email adres info@oranjeverenigingoldebroek.nl

Afsluitend wil ik u op de hoogte brengen dat de Rabobank elk jaar een donatie doet naar verschillende verenigingen. De som van de donatie is gelinkt aan het aantal stemmen van de Rabobank leden, zie www.rabobank.nl/clubsupport Als bestuur proberen we elk jaar een aantal mooie evenementen te organiseren maar dat gaat niet zonder financiële middelen. Misschien kunt u ons steunen door op ons te stemmen middels bovengenoemde link. Het stemmen is vanaf 4 tot en met 26 september 2023!!

Ook als lid van de Chr. Oranjevereniging Oldebroek bent u zeer welkom. U kunt inschrijven op de site van https://www.oranjeverenigingoldebroek.nl/word-lid/ Voor een bedrag van €12,50 per jaar kunt u ons steunen en krijgt u als lid de financiële voordelen met bijvoorbeeld een bingoavond en toneelavond zoals afgelopen jaar.

Als bestuur hopen we op uw medewerking en gaan wij als bestuur ons opnieuw inzetten voor een mooi programma in 2024! Namens het bestuur van de Chr. Oranjevereniging Oldebroek bedankt voor uw aandacht.

Met vriendelijke groet,

Adrie Dekker

Voorzitter Chr. Oranjevereniging Oldebroek

Veel belangstelling bij Dodenherdenking in Oldebroek

Oldebroek – Op donderdagavond 4 mei was het Dodenherdenking op begraafplaats de Eekelenburg. Er was veel belangstelling van zowel jong als oud.

Dit keer met technische medewerking van Marco van Doorn, Dirk-Jan Grootkarzijn en Gerrit Wessels die met beeld en geluid de herdenking live op YouTube gingen streamen zodat de mensen thuis ook mee konden kijken. Deze link werd ook druk bezocht door belangstellenden.

Voorzitter Adrie Dekker sprak namens de Chr. Oranjevereniging Oldebroek en heette iedereen van harte welkom.  Adrie benadrukte dat vrijheid niet vanzelfsprekend is: “Als we oorlog in de toekomst willen voorkomen, zullen we daar met z’n allen voor moeten werken. Dodenherdenking is daarom van groot belang en waarde: opdat wij niet vergeten”!

Ds. Hooydonk las de namen van de KNIL militairen voor oftewel de oud Indië strijders die gesneuveld zijn tijdens de oorlog, tevens de namen van de militaire oorlogsslachtoffers die hier op de begraafplaats de Eekelenburg zijn begraven en de namen van de gesneuvelde geallieerde strijdkrachten die begraven zijn te Oosterwolde. Afsluitend werden de namen van de gesneuvelde burgers die voor onze vrijheid hebben gevochten ook voorgelezen. Indrukwekkend om al die namen te horen waar we niet alle dagen bij stilstaan!

Om 19.58 uur speelde Arton van de Wetering van Concordia het “taptoe signaal” op trompet, waarna de 2 minuten stilte in acht werden genomen. Na de 2 minuten stilte werden twee coupletten van het Wilhelmus gespeeld en gezongen.

Namens B&W Oldebroek sprak Beerd Flier de menigte toe en stipte de oorlog in Oekraïne nog eens aan. De eerste bus met vluchtelingen uit Oekraïne in Oldebroek werd als voorbeeld genoemd en laten ons zien dat vrede niet vanzelfsprekend is.

Na de woorden van Beerd Flier werden de kransen gelegd. Namens de Chr. Oranjevereniging Oldebroek werd een krans gelegd door Erwin Doornewaard, namens de inwoners van Oldebroek werd een krans gelegd door Henny Vosselman en Beerd Flier legde de krans namens B&W Oldebroek. Bloemen op de oorlogsgraven werden gelegd door de kinderen uit Oldebroek.

Afsluitend van de herdenking werd een gedicht voorgelezen door Naomi van Putten uit Oldebroek, leerling van Eben-Haëzer Reformatorische Basisschool uit Oldebroek.

De gehele herdenking was onder muzikale begeleiding van Concordia uit Oldebroek.Voor diegene die de herdenking nog eens terug willen zien, deze is te volgen op onderstaande link: